‘A night of online persuasion’ met Nathalie Nahai

10 oktober 2013 | In In de praktijk | Geen reacties

Zet 70 vakidioten en een biertap bij elkaar in het kantoor van Optimizely en je hebt een prachtige avond. Laat daarnaast drie experts op het podium hun visie op online persuasion geven, en je hebt zelfs een wachtlijst om bij het event aanwezig te mogen zijn. Was jij er niet bij, maar wil je weten welke persuasion tips Nathalie Nahai, Ton Wesseling en Bast Schutz gaven? Lees dan dit artikel!

Ton Wesseling

ton wesselingOnline optimization specialist Ton Wesseling, man van de cijfertjes en wetenschappelijke insteek, deelde vijf regels waaraan je je moet houden bij het doen van A/B-testen.

 1. Stel een hypothese op.
  Wat verwacht je dat er gaat gebeuren en waarom?
 2. Laat de test een vaste tijd lopen.
  Stop niet direct als een test significant is en test niet langer door als er nog geen significant resultaat is gevonden na de testperiode. Houd je aan de vaste looptijd, zodat de gevonden resultaten betrouwbaar zijn.
 3. Kies het juiste betrouwbaarheidsinterval.
  Een betrouwbaarheidinterval van 90% is echt het minimum. En 98% als je achteraf in de data wilt kunnen duiken op zoek naar alternatieve verklaringen voor de uitkomst van je test.
 4. Gebruik clean data.
  Zorg dat je sample size goed is. Filter ook de IP-adressen eruit van o.a. jezelf en de medewerkers van het bedrijf waarvoor je testen uitvoert. Zij kunnen anders de resultaten van de test beïnvloeden, omdat zij hun eigen site anders kunnen gebruiken dan je doelgroep.
 5. Segmenteer
  Controleer of de uitkomst van een conversietest afwijkt voor mobiele gebruikers, in het weekend of doordeweeks, type browser, enz.

En onthoud vooral het motto van Ton: “Improve or die”.

 

 

Nathalie Nahai

Nathalie Nahai is overgekomen uit Londen om haar visie op online persuasion te delen. Je kan Nathalie kennen van haar boek ‘Webs of Influence: The Psychology of Online Persuasion’, dat exact een jaar geleden werd uitgebracht.

Nathalie Nahai Webs of Influence

 

Nathalie deelde “3 secret strategies that make us click”:

 1. Know who you’re targeting
  Het is cruciaal om je doelgroep te kennen. Doe onderzoek naar onder andere de demografische en culturele variabelen. Deze hebben namelijk invloed op de persuasion technieken die effectief zijn bij je doelgroep.Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat mensen niet rationeel zijn, ook al willen we dat graag geloven. Toch maakt ons oerbrein (onbewuste brein) zo’n 85% van alle beslissingen automatisch en buiten ons bewustzijn om. 
 2. Communicate persuasively
  Nathalie legt het principe van neuro coupling uit. Kort gezegd is dit het kiezen van de juiste golflengte waarop je communiceert met je doelgroep. Op een website kun je dit bevorderen door onder andere foto’s te laten zien van mensen die lijken op je doelgroep. We hechten namelijk meer waarde aan de mening en het gedrag van mensen die op onszelf lijken. Daarnaast hebben we een onbewuste voorkeur voor symmetrie. Ook kan je dit algemene principe doortrekken naar het design van je site. Het ontwerp hoeft aan de linkerkant niet per se hetzelfde te zijn als de rechterkant, maar het moet wel in balans zijn.
 3. Sell with integrity
  Wanneer is iets persuasion en wanneer manipulation? Volgens Nathalie zit het verschil in de intentie waarom je optimaliseert. Doe je dit om het gebruiksgemak en de ervaring voor je klant beter te maken, dan is er sprake van persuasion. Als je persuasion technieken inzet om je portemonnee dikker te maken, dan ben je bezig met manipulation.

 

Bart Schutz

Bart Schutz met breinBart, online persuasion specialist, benadrukte dat “One size fits all” niet op gaat bij het optimaliseren van websites. Een persuasion techniek kan bij site X voor extra conversie zorgen, en bij site Y geen of een negatief effect hebben. Daarom heb je een psycholoog nodig om deze resultaten goed te interpreteren en te verklaren.

Irritante pop-up leidt tot meer boekingen van hotelkamers
Bart deelde een aantal boeiende cases met het publiek. Een onderzoek wat hij deed bij Van der Valk Schiphol, wil ik graag met jullie delen. Op de site plaatste hij een pop-up met exact dezelfde headerfoto die ook boven aan de site stond. Feitelijk is het een compleet nutteloze pop-op, want er staat geen informatie in of wat dan ook. Het gaat er puur om dat websitebezoekers deze pop-up moeten wegklikken. Heel irritant dus. Toch leidde deze irritante pop-up tot 12% meer boekingen van hotelkamers! De verklaring hiervan is dat bezoekers meer doelgericht worden als ze de pop-up wegklikken. Ze willen hierdoor sneller door naar waarvoor ze op de site kwamen: het boeken van een hotelkamer.

 

Mooie avond met vakidioten

De naam van het event maakte de verwachtingen waar. Het werd echt ‘a night of persuasion’. Om 3 uur ’s nachts lag ik pas in bed, want wat was het gezellig met alle Persuasionistas en andere vakidioten. En wat is Nathalie Nahai een topwijf!

nathalie nahai - maud ebbekinkIk kwam de avond moe binnenlopen van een lange werkdag. Maar ik vertrok midden in de nacht met bakken energie, nieuwe ideeën en de vraag van Nathalie of ze mij mocht interviewen voor haar podcast. Tegen zo’n aanbod zeg ik natuurlijk geen nee! Als ik in Londen ben, weet ik ook wie ik moet bellen om cocktails mee te gaan drinken. Man man man, wat was het een mooie avond en wat ben ik nu toe aan een middagdutje!

 

 

logo frnakwatching

Dit artikel verscheen 11-10-2013 ook op Frankwatching


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *