Leg een snelweg aan op je website

28 oktober 2011 | In Conversie-optimalisatie | 1 reactie

Mensen vinden het fijn dat ze de weg kunnen vinden. Het liefst zonder dat ze er teveel moeite voor hoeven doen. Bovendien nemen ze liever de snelweg als ze van Amsterdam naar Enschede rijden, in plaats van hobbelige zandpaden. Dit lijkt me niet meer dan logisch. Dit principe gaat ook voor websites op. Daarom is het van belang om een snelweg op je site aan te leggen en deze te voorzien van duidelijke bewegwijzering. Ligt er al een snelweg op jouw site of lijkt het meer op een zandpad met diepe kuilen?

Moeiteloos navigeren

Een website is goed wanneer een bezoeker er zonder na te denken doorheen klikt én de informatie kan vinden die hij zoekt. Vergelijk het met een ritje van Amsterdam naar Enschede. Tijdens het rijden zie je verkeersborden die je moeiteloos de goede kant op wijzen. Deze borden hangen door heel Nederland heen op dezelfde plek. Niemand haalt het in zijn hoofd om een het bordje ineens verticaal of vlak boven de grond op te hangen. Dit is duidelijk. En wel zo prettig. Hierdoor kun je zonder na te denken de weg vinden; linksaf slaan, waarna je op de rotonde de tweede afslag neemt. Het kost je weinig energie en moeite om tijdens de rit te navigeren. Dit zelfde principe moet je toepassen op een website.

verkeersbord websiteGebruik verkeersborden op je site

Websitebezoekers verwachten bepaalde website-onderdelen op logische, algemeen bekende plekken. Net zoals de verkeersborden altijd op dezelfde plek staan. Het hoofdmenu zoeken bezoekers altijd aan de linkerzijde of horizontaal bovenaan de pagina van een website. Dit is logisch, want daar staat het hoofdmenu op 90% van alle websites. Waarom zou je daar dan van afwijken?

Websites die de navigatie niet plaatsen op de conventionele plek, zorgen voor hersengymnastiek bij zijn bezoekers. En ik hoef je vast niet te vertellen dat ze daar geen fan van zijn. Daarnaast kun je call-to-action buttons (verkeersborden) gebruiken om websitebezoekers de juiste kant op te leiden. Dit is een duidelijke, opvallende knop waarop bezoekers kunnen doorklikken naar de logische vervolgroute. Hiermee help je bezoeker met het vinden van zijn eindbestemming. Dit navigeert wel zo prettig op een site.

Conservatief is best prettig!

Voorkom dat je website een brei is van wegen, steegjes, zandpaden en wegversperringen. Want als dit het wel is, weten de bezoekers heel snel het rode kruisje rechtsboven te vinden, want die staat gelukkig wel altijd op de zelfde plaats!


1 reactie op “Leg een snelweg aan op je website