10 voorwaarden voor een betrouwbare A/B-test

29 juli 2013 | In Conversie-optimalisatie | Geen reacties

Steeds meer ondernemers en marketeers zien de toegevoegde waarde van conversie-optimalisatie van hun website of webshop. Waar vroeger conversietesten alleen beschikbaar waren voor bedrijven met een dikke portemonnee, is dit nu ook toegankelijk geworden voor jou. Het opzetten van een goede, betrouwbare conversietest is echter moeilijker dan het lijkt. Bijna alle marketeers en ondernemers die ik heb gesproken worstelen namelijk met het opzetten van betrouwbare testen. Daarom leg ik je uit aan welke tien voorwaarden een goede A/B-test moet voldoen zodat de uitkomst écht betrouwbaar is.

Voorwaarde 1: Test per keer één element

Het aller-aller-belangrijkste wat je moet weten over A/B-testen is dat je slechts één element per keer moet testen. Dus pas bijvoorbeeld één afbeelding, titel of tekst op een button aan. Wanneer je maar één element op de site aanpast, weet je zeker dat de stijging of daling in de conversie veroorzaakt wordt door dit element. In voorbeeld 1 zie je een A/B-test die ik heb gedaan op de homepagina van deze site. Ik heb de voorpagina gelijk gehouden en alleen de tekst op de button veranderd: het woord nu is toegevoegd. In de resultaten van de test kwam naar voren dat 10,34% vaker werd geklikt op de aangepaste button (versie B), dus heb ik deze op de homepagina geplaatst (en daarna weer getest met een oranje pijltje i.p.v. een witte, wat een nog hogere conversie opleverde).

Ga dus niet ijverig aan de slag om je hele lay-out te veranderen om deze compleet andere pagina te testen tegen de huidige pagina, omdat je dan niet meer weet wat voor de stijging of daling heeft gezorgd. Conversietesten doe je dus stap voor stap, element voor element.

 

Voorwaarde 2: Gebruik een controlegroep

Je doet een A/B-test (of andere conversietest) om te onderzoeken hoe je de conversie kan laten stijgen ten opzichte van je huidige resultaat. Je wilt dus vergelijkingsmateriaal hebben tussen de huidige conversie en de conversie van een aangepast element. Daarom moet je altijd de huidige pagina opnemen in de test; dit is namelijk de controlegroep waarmee je vergelijkt. Dit wordt de controlegroep genoemd omdat je controleert hoe het aangepaste element scoort ten opzichte van de huidige pagina.

 

Voorwaarde 3: Wijs websitebezoekers random toe aan de condities

Als je een conversietest doet verdeel je de websitebezoekers over verschillende versies van de website. Dit moet compleet random zijn, net zoals in alle wetenschappelijke onderzoeken gebeurt. Laat deze verdeling over aan conversie-optimalisatie software. Dan weet je zeker dat je websitebezoekers random over de verschillende versies worden verdeeld.

 

Voorwaarde 4: Terugkerende bezoekers moeten weer in dezelfde conditie terechtkomen

De meeste websitebezoekers gaan niet meteen bij het eerste bezoek over tot een aankoop, bestelling of offerteaanvraag (of welke conversie dan ook). Daarom is het cruciaal dat de conversie-software bijhoudt welke bezoeker welke variant zag, zodat hij precies dezelfde variant weer kan laten zien als de bezoeker de site nogmaals bezoekt. Als hij dan alsnog overgaat tot conversie is het duidelijk welke versie van de site hiervoor heeft gezorgd. Dit zou niet het geval zijn wanneer de bezoeker de andere variant zou hebben gezien.

 

Voorwaarde 5: Goede meting van behaalde doelen

De software die je gebruikt voor het conversie-onderzoek, moet goed registreren welke versie een websitebezoeker zag bij het overgaan tot conversie. Deze gegevens worden gebruikt om met zekerheid te kunnen zeggen welke variant van een element zorgt voor significant hogere conversie.

 

 

Voorwaarde 6: De proefpersonen moeten een homogene groep zijn

De websitebezoekers moeten een homogene groep zijn. Dit houdt in dat elke testvariant hetzelfde type bezoekers krijgt, zodat dit geen invloed heeft op de resultaten van de conversietest.

 

Voorwaarde 7: Segmenteer

Beoordeel de resultaten van de A/B-test niet alleen op de totale conversie, maar segmenteer. Hiermee voorkom je dat je belangrijke effecten over het hoofd ziet. De aanpassing van een element kan bijvoorbeeld positief uitpakken voor desktopbezoekers, maar negatief voor bezoekers van je mobiele site. Ook kunnen resultaten per browser verschillen. Vergeet dus niet te segmenteren.

 

Voorwaarde 8: Gebruik goede software

Er is veel software voor handen; van een gratis tool in Google Analytics tot de meest geavanceerde softwarepakketten (die wij gebruiken). Wees kritisch op de software die je gebruikt, of laat je conversie optimaliseren door een professional. De gratis testoptie in Google Analytics klinkt heel leuk, maar kent zoveel beperkingen dat je alleen simpele conversietesten kunt doen. Je hebt namelijk software nodig waarin je alle cruciale instellingen kunt maken, zodat je zeker weet dat je testresultaten betrouwbaar zijn.

 

Voorwaarde 9: Kies het juiste betrouwbaarheidsinterval

Bij een goede test stel je het betrouwbaarheidsinterval in. Dit is niets meer en niets minder dan het instellen van de betrouwbaarheid van je test. Als je kiest voor een betrouwbaarheidsinterval van 95% (lager moet je niet gaan), dan houdt dit in dat met 95% zekerheid gezegd kan worden dat de testresultaten kloppen.

 

Voorwaarde 10: A/A-test

Wil je niets aan het toeval overlaten? Doe dan nog een extra test met de winnende variant uit je onderzoek; een A/A-test. Je doet dus een test waarbij beide varianten exact hetzelfde zijn. Als het goed is behalen beide varianten dezelfde conversie. Als er wel een winnaar uit de A/A-test komt, dan berustte het resultaat uit je eerste test helaas op toeval (de kans is niet groot, maar bestaat wel).

 

»  Heb jij nog een aanvulling op deze lijst? Laat dan een reactie achter!

 


Comments are closed.