Nudge Unit Groot-Brittannië groot succes. Wanneer volgt Nederland?

14 maart 2013 | In In de praktijk | 2 reacties

Een team van psychologen, de Nudge Unit, kijkt naar (onbewuste) menselijk gedrag en speelt hier op in met beleid. Met hun expertise op het gebied van gedragsverandering krijgen ze het voor elkaar om mensen op tijd belasting te laten betalen, om zuiniger met energie om te gaan en zelfs rokers te activeren hiermee te stoppen. De Nudge Unit is erg goed in het prikkelen van mensen om hun gedrag te veranderen. Dit bracht mij aan het denken; waarom hebben we in Nederland geen Nudge Unit?

 

Hoe ontstond de Nudge Unit?

De overheid in Groot-Brittannië had vol goede moed enorme subsidies beschikbaar gesteld voor de isolatie van zolders van huizen. De subsidie was zelfs zo groot dat de investering zich in enkele maanden terug zou verdienen. Er was echter iets opmerkelijks aan de hand; slechts weinig mensen maakten gebruik van de subsidie. De beleidsmakers zaten met een groot raadsel. Hoe kon dit?

De overheid werd vaker geconfronteerd met dit soort opmerkelijk gedrag. Ze besloten een team van specialisten in te schakelen die de situatie moest oplossen. Het Behavioral Insights Team: De Nudge Unit was geboren. Dit team van psychologen en experts op het gebied van gedragsverandering kwam er al snel achter waarom maar weinig mensen subsidie aanvroegen voor de isolatie van hun zolder: lui gedrag. De meeste mensen hebben hun zolder vol troep staan. Het isoleren van de zolder bracht automatisch met zich mee dat de troep opgeruimd moest worden, omdat de werkmannen anders de isolatie niet zouden kunnen aanbrengen. De Nudge Unit kwam met een simpele oplossing: het bedrijf dat de isolatie aanbracht ging ook aanbieden om de zolder leeg te ruimen en zelfs spullen af te voeren die weggegooid mochten worden. Binnen een aantal weken was het aantal subsidieaanvragen al verdrievoudigd. En wanneer het leegruimen en afvoeren van rommel tot de kostprijs werd gesubsidieerd, kwamen maar liefst vijf keer zo veel subsidieaanvragen binnen. Door te kijken naar de (onbewuste) oorzaken van gedrag wist de Nudge Unit het voor elkaar te krijgen dat veel huishoudens nu zuiniger omgaan met energie, doordat hun zolder geïsoleerd is.

 

nudge unit groot-brittannieEen Nudge Unit levert véél meer op dan het kost

In het korte bestaan van de Nudge Unit  hebben ze al veel successen geboekt. Zo bracht het veranderen van de tekst in een brief van de HMRC (Belastingdienst) 220 miljoen pond op. Het sturen van een persoonlijke sms om mensen te herinneren de belasting op tijd te betalen leverde nog eens 30 miljoen op. Twee kleine aanpassingen bracht 250 miljoen op. En dan te bedenken dat de Nudge Unit zelf slechts £520.000 per jaar kost. Dat is dus snel terug verdiend.

Maar niet alleen de overheid profiteert van de kennis en kunde van de Nudge Unit. Ze zetten ook mensen aan tot gezonder gedrag; bijvoorbeeld door mensen te activeren om te stoppen met roken. Niet alleen is dit gunstig voor de persoon zelf maar dit vertaalt zich ook terug in de zorgkosten. Nog een voorbeeld: door patiënten in het ziekenhuis zelf hun afsprakenkaartje in te laten vullen, daalde het aantal mensen die niet kwamen opdagen met 31 procent. Kleine aanpassingen in beleid kunnen dus leiden tot ingrijpende wijzigingen in gedrag.

 

Nudge Unit NL

Tijdens het lezen van alle successen van de Nudge Unit in Groot-Brittannië vroeg ik me af waarom we dit in Nederland niet doen. We zijn goed in het constateren van problemen; er zijn niet genoeg orgaandonoren, te weinig mensen kiezen voor het openbaar vervoer en we leven niet energiezuinig genoeg. Al deze problemen zijn vraagstukken die door een kundige Nudge Unit opgelost kunnen worden. Niet door mensen te dwingen ander gedrag te vertonen, maar door mensen een duwtje in de juiste richting te geven, waardoor ze zélf kiezen om zich anders te gaan gedragen.

Oproep op TV

In het programma ‘En dan nog even dit’ van RTV-Oost heeft Jorik Heins van ConsumPsy een pleidooi gehouden voor een Nudge Unit in Nederland. Dat kan beginnen bij een gemeente, provincie of landelijk. Op ieder niveau valt er genoeg te ‘nudgen’. Bekijk hier de uitzending:

Get Microsoft Silverlight
(vanaf 12:50 min)
http://www.edned.nl/uitzendinggemist/default.aspx?uid=280968

De mogelijkheden zijn enorm en de kosten voor een Nudge Unit zijn in verhouding minimaal. Dit is iets waar de Nederlandse overheid niet omheen kan. Specialisten in gedragsverandering moeten actief meewerken om beleid effectiever te maken. Het is dus hoog tijd dat we de overheid gaan ‘nudgen’ om een Nudge Unit te starten!

 

 


2 reacties op “Nudge Unit Groot-Brittannië groot succes. Wanneer volgt Nederland?

    • Gisteren werd dit bericht op Twitter verspreid: Nudge unit (BIT UK) will publish a simple framework on how to use behavioural insights in September, it is called EAST