5 redenen waarom je vandaag nog moet starten met A/B-testen

19 september 2013 | In Conversie-optimalisatie | Geen reacties

Als je eenmaal hebt gesnuffeld aan het succes van A/B-testen, ben je snel verkocht. Voor mij is het zelfs een verslaving aan het worden. Ik heb kriebels in mijn buik als ik een fikse conversiestijging heb behaald voor een opdrachtgever. Elke keer opnieuw besef ik hoe ik met A/B-testen kan bijdragen aan het online verkoopsucces van mijn opdrachtgever. Dat maakt mijn werk erg dankbaar.

Als je nog niet bezig bent met conversie-optimalisatie van je site met A/B-testen, dan mis je echt kansen (en het goede gevoel bij successen). Daarom heb ik in vijf redenen vastgelegd waarom je niet langer moet twijfelen over de toegevoegde waarde van A/B-testen. Kan ik jou hiervan overtuigen?

 

Reden 1.
Je weet pas hoe goed of slecht je site is, als je start met testen

Ik besef me dat het een tikkeltje onvriendelijk klinkt, maar je website scoort minder goed dan je denkt (of hoopt). Of je moet de uitzondering op de regel zijn, dat hoop ik voor je. Maar pas als je start met het doen van conversietesten, zoals A/B-testen, zal je beseffen dat je site veel beter kan presteren. Je zal ervaren dat kleine aanpassingen aan je site kunnen zorgen voor (veel) meer leads, bestellingen of andere conversies die je wilt maken.

 

Reden 2.
Je meet daadwerkelijk gedrag

Het doen van een A/B-test is vele malen effectiever én voordeliger dan het afnemen van vragenlijsten of ander kwalitatief onderzoek. Bij een A/B-test meet je namelijk daadwerkelijk gedrag van je websitebezoekers, zonder dat ze dit zelf doorhebben of dat er iets zichtbaar is op de site. Hiermee verzamel je dus topdata. Je test namelijk of een aanpassing gunstig is voor de conversie op jouw site en voor jouw doelgroep.

 

Reden 3.
Testen van uitkomsten van kwalitatief onderzoek

Uitkomsten uit kwalitatief onderzoek -zoals een usability-onderzoek, heatmaponderzoek of focusgroep- zijn waardevol. De resultaten van deze onderzoeken moet je echter niet klakkeloos verwerken in je site. Zie de uitkomsten als input voor A/B-testen. Kwalitatief onderzoek kan immers niet testen of een gesuggereerde aanpassing op de site de bezoekers daadwerkelijk beter activeert om tot conversie over te gaan. Hiervoor heb je een A/B-test nodig, omdat hiermee statistisch wordt vastgesteld of aan aanpassingen aan de site leidt tot significant meer conversie.

 

Reden 4.
Het dwingt je tot het analyseren van je site

Als je de conversiekracht van je site wilt verbeteren met A/B-testen, word je gedwongen kritisch naar je website te kijken vanuit klantperspectief. Je moet immers uitdenken welke elementen je wilt testen om de site te verbeteren. Als je ervoor gaat zitten kom je waarschijnlijk een heleboel verbeterpunten tegen, die je normaal over het hoofd zou zien.

 

Reden 5.
Testresultaten bieden inzicht in je doelgroep

De uitkomsten van een A/B-test zijn altijd leerzaam. Bekijk de resultaten aandachtig en ga op speurtocht naar gedragspatronen die de uitkomst verklaren. Als je dit kan vaststellen ben je een stap dichterbij de ware beweegredenen van je doelgroep. Uiteindelijk kan deze lering uit A/B-testresultaten zelfs leiden tot het aanpassen van andere communicatie-uitingen, zelfs offline uitingen.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *